Collectie Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk
 → 
 →  [Objectnummer 0140]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Objectnummer : 0140
 
Titel : Doos 34 met geglazuurde steengoedscherven
Datering : 1300 - 1800
Beschrijving : 3 maal bodemscherven, 1 maal wandschef, 2 maal wandscherf. Steengoed werd van grijs- of bruinbakkende rivierklei gemaakt en heeft een fijne structuur. Het is waterdicht en daardoor bijzonder geschikt om vloeistoffen in te bewaren en om uit te drinken, zoals kannen en bekers vanaf de 12e en 13e eeuw en bronwaterflessen vanaf de 17e en 18e eeuw. Het is afkomstig uit het Rijn/Moezel gebied rondom Keulen en heel herkenbaar aan de heldere klank als je twee scherven tegen elkaar tikt. Het maken van steengoed in Duitsland begon al in de 10e en 11e eeuw en is vanaf de 13e eeuw hier ingevoerd. Op het latere steengoed zat altijd zoutglazuur. Dit glazuur werd gemaakt op basis van zout, waardoor het aardewerk een bruine, soms grijze, maar vooral glanzende tint kreeg.
In de vijftiende en zestiende eeuw komt er ook veel steengoed uit Frechen, Raeren, Aken, Keulen en in de zeventiende eeuw uit het Westerwald. De producten van deze centra zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden omdat de pottenbakkers nogal eens van het ene naar het andere centrum verhuizen, met medeneming van hun technieken en stijlen. Steengoed uit de eerste vier centra heeft een donkergrijze scherf en een bruin of grijs kleurende laag zoutglazuur. Het steengoed uit het Westerwald is lichtgrijs en heeft vaak reliëfversieringen (stempels, radstempels en appliques) en accenten in blauw (kobalt) of paars (mangaan). Het wordt tot ver in de negentiende eeuw in grote getale geproduceerd. De producten worden verhandeld via Keulen, waardoor ze ook wel "Keulse potten" worden genoemd.
In de loop van de zeventiende eeuw komt er een einde aan de positie van het steengoed als meest luxueuze gebruiksaardewerk. In de achttiende eeuw is steengoed gedegradeerd tot een zeer eenvoudig gebruiksgoed, dat in de beste gevallen gedecoreerd is met decoraties ontleend aan de volkskunst. Desalniettemin wordt het tot op de dag van vandaag gemaakt.
 
Gemeente : Beverwijk/Heemskerk
Omgeving : Diverse vindplaatsen
Trefwoord object : Educatief materiaal
Trefwoord voorstelling : Vergelijkingscollectie aardewerk
Materiaal : Aardewerk
Techniek : Gedraaid
Afmetingen :
Vondstdatum :
Vondstomstandigheid : Losse vondst
 
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 19 oktober 2012