Project voor de naschoolse opvang van Welschap Heemskerk

Het programma van een uur ziet er als volgt uit
Binnenkomst/Voorstellen: Marcia en Ria zijn verkleedt als Middeleeuwse vrouwen. Marcia in het Viking kostuum van een rijke vrouw en Ria als een Keltische rijke vrouw. Dat maakt het voor de kinderen gelijk al een beetje bijzonder.
Na het voorstellen en uitleggen wat de bedoeling is gaat Ria het verhaal vertellen. We hebben 4 verschillende verhalen die we zo hebben verdeelt dat een verhaal gaat over een locatie in de buurt van de desbetreffende opvang. Dit maakt het voor de kinderen herkenbaar.

We hebben gekozen voor de volgende verhalen:

De zwanenjonkvrouw van Adrichem, over de liefde tussen een zwanenjonkvrouw en de heer van Adrichem waarbij uiteindelijk de heer van Adrichem toch kiest voor een mensenvrouw en de zwanenvrouw gebroken door verdriet achterblijft.
De sage van de zwanenjonkvrouw van Adrichem door de kinderen van de Salamander Sportief kunt u beluisteren via deze link.
De sage van de zwanenjonkvrouw van Adrichem door de kinderen van deeerste groep van de Salamander kunt u beluisteren via deze link.

De burchtvrouwe van Assumburg, over een schrandere vrouw die met een slimme truuk haar man weet te redden uit een door de vijand belegerd kasteel.
De sage van de burchtvrouwe van Assumburg door de kinderen van de Salamander kunt u beluisteren via deze link.
De sage van de burchtvrouwe van Assumburg door de kinderen van het Atelier kunt u beluisteren via deze link.
De sage van de burchtvrouwe van Assumburg door de kinderen van de derde groep van de Salamander kunt u beluisteren via deze link.

De bronsschat van Oud Haerlem, over een slimme keukenjongen die vlak voor de overgave van het belegerde kasteel het kostbare, bronzen keukengerei verstopt voor de vijand waarna het in 1962 gevonden werd tijdens een archeologische opgraving.
De sage van de Keukenjongen van Oud Haerlem door de kinderen van de tweede groep van de salamander kunt u beluisteren via deze link
De sage van de Keukenjongen van Oud Haerlem door de kinderen van Ratatouille kunt u beluisteren via deze link
De sage van de Keukenjongen van Oud Haerlem door de kinderen van de Kameleon kunt u beluisteren via deze link

Het keukenmeisje van Marquette, over een keukenmeisje dat door een toneelstukje een heel kasteel wist te redden van uithongering met de hulp van twee namaakvissen.
De sage van het Keukenmeisje van Marquette door de kinderen van de Kameleon/Buitengewoon kunt u beluisteren via deze link
De sage van het Keukenmeisje van Marquette door de kinderen vanSportief&Zo kunt u beluisteren via deze link

Nadat het verhaal is vertelt gaat Marcia uitleggen wat een hoorspel nu eigenlijk is en hoe we dat gaan verbeelden, aansluitend worden uit de meegebrachte spullen de bijbehorende geluidsobjecten gekozen. En natuurlijk wordt er afgesproken wie welke rol vertolkt en wie welk geluidseffect maakt.
Elk verhaal begint met een inleiding door Marcia of Ria. Eén van de kinderen is de verteller die  het verhaal inleidt en eventueel verduidelijkt. Na afloop volgt er door Marcia of Ria nog een gesproken aftiteling waarin elk kind wordt genoemd. Het geheel wordt door Marcia opgenomen en na afloop op een CD gebrand.

Het vertellen van het verhaal, wie doet wat en waarmee, het opnemen van het hoorspel en het afluisteren door de kinderen van de Salamander.
Het vertellen van het verhaal, hoe gaan we het doen, wachten tot het jouw beurt is en intervieuw van de hoorspelacteurs door Radio Heemskerk FM bij Ratatouille
Ademloos luisteren naar het verhaal, het uitzoeken van de geluiden, nu allemaal heel stil zijn en alleen geluid maken als je aan de beurt bent door de kinderen van het Atelier.
Marcia legt uit, Beau vertelt het verhaal, wie is er nu aan de beurt en hoe is het geworden door de kinderen van de Kameleon, Buitengewoon, Piramide en Sportief&Zo.
Luisteren naar het verhaal, het uitzoeken van de geluiden, het uitproberen en dan wachten op je beurt door de kinderen van de Salamander Sportief.
Eerst het verhaal, dan de geluiden, wie is er aan de beurt en dan luisteren naar het resultaat door de kinderen van de Salamander.

Ben ik al aan de beurt, het opening en afsluitinggeluid, goed opletten blijven, zo doe je de voetstappen en hiermee het wapengekletter door de kinderen van de Kameleon
Eerst luisteren naar het verhaal, dan nog even oefenen en daarna wachten op je beurt door de kinderen van de Salamander
Een spannend verhaal, zo doe je een plons water na, wie is er nu aan de beurt en dan het terugluisteren door de kinderen van Sportief&Zo