Home
Tijdens de expositie van de vondsten van de Heemshof kwam er een meneer naar ons toe die ons iets wilde schenken. Het eerste item was een inktpotje van glas welke hij tijdens graafwerkzaamheden in zijn achtertuin had gevonden. Het bijzondere is dat het inktpotje een gootje heeft waar men de kroontjespen op kan leggen. Een heel leuk item waar we erg blij mee zijn. Zeker voor tentoonstellingen op de basisscholen verduidelijkt het veel over hoe men vroeger schreef.
Het tweede item was een herdenkingsmunt uit 1913 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het koninkrijk der Nederlanden. Dat betekend dus dat in 2013 Nederland als monarchie 200 jaar bestaat. De tekst op de voorzijde van de munt is 'GESLAGEN TER HERINNERING AAN NEERLAND'S 100 JARIGE ONAFHANKELIJKHEID 1813-1913'. De afbeelding toont een liggende leeuw naast een liggende vlag, de Nederlandse maagd onder een boom en voor de tekst een wapen met een staande leeuw. Aan de achterzijde de randtekst 'AANKOMST KONING WILLEM I TE SCHEVENINGEN 30e van SLAGTMAAND 1813'. (Slagtmaand is november) De afbeelding toont een man op een kar getrokken door drie paarden met een juichende menigte met op de achtergrond de masten van verscheidene schepen.  
Reden genoeg om in de geschiedenis van Nederland te duiken. Hier vindt u dus artikelen over allerlei aspecten van de geschiedenis van Nederland. Algemene geschiedenis maar ook specifieke. Wat weten we eigenlijk van ons land?

 

Geschiedenis van een koninkrijk       Klik hier Twee eeuwen Oranje op een rij       Klik hier
Geschiedenis van de vlag     Klik hier Staatsieportretten van ons vorstenhuis      Klik hier
Het Nederlands in schrift     Klik hier

De monarchie:   Koning Willem I Frederik     Klik hier

Koning Willem I Frederik en zijn persoonlijke leven    Klik hier

De Nederlandse maagd       Klik hier De monarchie:   Koning Willem II     Klik hier
Het wapen van Nederland    In voorbereiding De monarchie:   Koning Willem III     Klik hier

De graven van het Hollandse huis van 850 tot 1299 Klik hier

De graven van het Hollandse huis in het kort    Klik hier

De stelling van Amsterdam     Klik hier

Heerenweg 1, Een graaf op reis Klik hier

Heerenweg 2, Een graaf op reis Klik hier

Staatsieportret  Koning Willem Alexander     Klik hier
Oorlog in IndonesiĆ«     Klik hier