Ten toon gesteld door de Archeologische werkgroep Beverwijk-Heemskerk.

Topvondsten, 60 jaar Amateurarcheologie in Kennemerland in het Archeologisch museum te Haarlem
De expositie Topvondsten, 60 jaar Amateurarcheologie in Kennemerland ter ere van het 60-jarig jubileum van de amateurarcheologie in Kennemerland is afgelopen. U had tot en met 21 april de gelegenheid om te gaan kijken maar als u het desondanks heeft gemist geven wij in dit artikel een impressie, aan de hand van foto’s, van de tentoonstelling.

Impressie tentoonstelling Haarlem van 29 november 2012 tot en met 21 april 2013    Klik hier       (Even geduld A.U.B. Dit is een groot bestand)

Dit is een fototentoonstelling gemaakt naar aanleiding van de Openmonumentendagen 2008. De Openmonumentendagen hebben elk jaar een ander thema en het thema van dat jaar was 'Sporen'. Dat sloot natuurlijk naadloos aan bij de werkzaamheden van de AWN en daarom zijn wij als werkgroep een stapje verder gegaan. Wij zoeken nu eenmaal naar sporen uit het verleden maar dit keer hebben wij in ons depot specifiek gezocht naar sporen op sporen in de breedst mogelijke zin van het woord. Deze fototentoonstelling is het resultaat. Op veel afbeeldingen ziet u een wasknijper liggen. Dit is ter vergelijking van de grootte van het getoonde voorwerp.

Sporen op sporen opsporen    Klik hier       (Even geduld A.U.B. Dit is een groot bestand)

Dit bestand laat zien hoe een kleine opgraving wordt gedaan en hoe een vondst wordt behandeld. Voor de duidelijkheid: Dit bestand is voor educatiewerkzaamheden en dus in scene gezet. Aangezien het wel een goede indruk geeft van ons werk wilden wij het u niet onthouden. (Ook dit is weer een groot bestand)

Van afval tot museumstuk  deel 1    Klik hier

Tijdens de expositie 'Heemshof, Oosterweg' eind november 2012 in het gemeentehuis van Heemskerk viel het op dat er vrij veel borden, schalen en schotels gevonden waren. Niet alleen waren het er veel maar ze waren ook erg divers. In dit bestand zijn er verschillende naast elkaar gezet om de diversiteit van een vindplaats te benadrukken. Als u meer informatie over de objecten wilt, kijk dan op de pagina 'Collectie werkgroep'.

Borden, schalen en schotels    Klik hier

Het vinden van wandtegeltjes met afbeeldingen is bijna het leukste dat er is in de archeologie. De afbeeldingen op de tegeltjes vari?en van landschapjes, zeegezichten, dieren (waaronder ook fabeldieren), mensen in diverse beroepen, engeltjes, Bijbelse voorstellingen, bloemen en planten etc. De creativiteit kende weinig tot geen grenzen. Daarom een kleine selectie.

Wandtegeltjes    Klik hier

In 2004 werden in een bouwput in Heemskerk menselijke en dierlijke voetsporen gevonden alsmede ploegsporen. De sporen waren om en nabij de 2300 jaar oud. Dit bestand is een klein verslag van het vinden en vervolgens conserveren van deze sporen.

In het voetspoor van ......     Klik hier