Home    
 

   
Het logo van de AWN en het logo van werkgroep

De AWN en de Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk.

De AWN-Vereniging van vrijwilligers in de archeologie bestaat al meer dan 50 jaar en heeft zo'n 20 actieve afdelingen. Onze werkgroep is onderdeel van de AWN afdeling Kennemerland. De afdeling bestaat uit de Werkgroep Velsen, de Werkgroep Haarlem en de Werkgroep Beverwijk-Heemskerk.

De AWN heeft een traditie van wetenschappelijk onderzoek die door amateur archeologen serieus word genomen. Door onder andere de ethische code te respecteren en de werkzaamheden volgens wettelijke bepalingen te doen mogen wij ons bezig houden met onderzoek. In de afgelopen 40 jaar hebben wij ons bewezen als betrouwbaar en zorgen wij voor continuiteit. Door amateur archeologen in de wijde omgeving staan wij in verbinding met diverse experts en kunnen wij onze passie delen. Diverse studenten zijn bij de AWN begonnen of hebben ervaring kunnen opdoen. Dankzij de AWN is contact gelegd met commerciele opgravingsbedrijven, maar ook met experts en universiteiten. Bij lidmaatschap van de AWN ontvangt u het landelijke blad "Westerheem" en bent u verzekerd tijdens activiteiten. De AWN bied cursusmateriaal en ondersteund activiteiten. 
Informatie kunt u vinden via de landelijke website, www.awn-archeologie.nl  (deze website start in een nieuw venster).


   Afdeling 4
De AWN afdeling 4 Kennemerland, een korte geschiedenis      Klik hier
De werkgroep Beverwijk-Heemskerk, het ontstaan en geschiedenis     Klik hier
Mijn mooiste vondst door Hermien de Bruijn, lid sinds 1979                 Klik hier
De werkgroep Velsen, hoogtepunten uit de geschiedenis                            Klik hier

Mijn mooiste vondst door Hilde Vermast, lid sinds 1996                       Klik hier

De werkgroep Haarlem e.o., hoogtepunten uit de geschiedenis                   Klik hier

Mijn mooiste vondst door Anneke Assema, lid sinds 1974                     Klik hier

 

 

Sporen van eb en vloed aan de Jan Ligthartstraat uit 600 tot 300 VJ (HSK) Ploegsporen aan de Jan Ligthartstraat 
uit 600 tot 300 VJ (HSK)
Sporen van aardbeienbedden uit de 19e eeuw aan de Marquettelaan/Bachstraat (HSK) Voetstappen en hoefsporen uit 600 tot 300 VJ aan de Jan Ligthartstraat (HSK)


De kwetsbaarste vondsten die er zijn, zijn bewerkingssporen van de grond. Het gaat meestal maar om een dun laagje. Graaf je iets te diep dan zijn de sporen vernietigd. Soms is het mogelijk om de sporen te conserveren maar dat is een moeizaam proces waarvoor je tijd nodig hebt. Heel vaak is een archeologisch onderzoek door de werkgroep een noodopgraving en dan ontbreekt de tijd om grondsporen op de juiste manier te bewaren. Gelukkig hebben we de foto's dan nog.